Tom_Kristensen_769857yFacebook er ikke kun en verden, hvor vi deler billeder af vores katte og kager, men også et sted, hvor mange forfattere giver os masser af lyrik og kunst. En afdød forfatter, som uden tvivl ville have begået sig godt på det medie, hvis det havde eksisteret i hans tid, er Tom Kristensen. Han kunne nemlig noget med at skrive virkelig stærke og aktuelle digte hurtigt, vedkommende og personligt – lige præcis det, som de fleste blog- og Facebook-digte gør i dag.

Du kan læse hele artiklen “Hvorfor Tom Kristensen ville have været kongen af onlinepoesi” på Netudgaven.

Uddrag

Det aktuelle

For 75 år siden udgav Tom Kristensen digtsamlingen Digte i Døgnet, som er en samling af hans avisdigte skrevet ved ”store Personligheders Død, til runde Fødselsdage eller i Anledning af Betydningsfulde Begivenheder herhjemme og ude i Verden”. Mange af dem er skrevet i løbet af en eller to timer, men alligevel tæller digtsamlingen hits som ”Det er Knud, som er død”, ”Fusijama” og ”Til min Ven, Digteren Gustaf Munch-Petersen, der faldt som Frivillig i Spanien” (1938):

Pludselig ser vi det hele.
God er en pludselig Død.
Pludselig ser vi, hvad halsløs,
Tankeløs Ungdom betød.
Kort var din hastige Vej fra
Liv til den støvede Jord.

Det aktuelle er vigtigt, når man skriver digte til en avis, det samme gælder for rigtig mange af dagens online-digte – de svarer på forfatterens aktuelle tilstand eller større eller mindre begivenheder i den nære eller store verden.

”Mere almen end jeg inderst inde er”

Tom Kristensen værgrede sig selv ved at udgive digtene, da han følte, ”at jeg har maattet gøre mig mere almen, end jeg inderst inde er. Der skal Bredde til for at naa frem til et Dagblads store og mangeartede Publikum. Og Følgen er, at jeg i lange Tider har været angst for at samle disse Digte.” Samme almenhed ses i dagens online-digte, hvor hverdagen, snappyness, popreferencer usw. bliver en naturlig del af digtene pga. mediet – de skal kunne sluges rimelig hurtigt, og det giver dem tit et let og mere ubesværet udtryk. Det kan man også se hos mange nutidige online-digtere som fx Victor Boy Lindholm fra 14. december i år:

indtil videre er det gået meget godt
siddende
udholdende
igennem en hel nat på vodka og dårlig juice
med søde blomster som small talk
og macbooken med my baby gave me a new mercedes

Og lige præcis det var Tom Kristensen også en mester i på sin tid. Som journalist på Politiken var han vant til korte deadlines og nogenlunde let forståelige budskaber, og derfor er ingen af hans avisdigte særligt eksperimenterende eller komplekse, de er ryddet for lange, snirklede sætninger, svære fremmedord og komplicerede billeder – men det gør dem bestemt ikke dårlige! Det gør bare, at en utrænet digtlæser også vil kunne forstå dem, fx slagkraften i det morbidt sloganagtige ”God er en pludselig Død” eller billeder som ”Katten, som springer bag Træet / i bløde, elektriske Stød” i ”Bøgealleen” til Ludvig Holstein.