Hvordan vi retter i forskellige systemer som Word, Adobe Acrobat, InDesign og WordPress, kan du læse om her.

Først og fremmest vil vi altid anbefale dig at sende teksten i Word, hvis det kan lade sig gøre. Det er nemlig et decideret tekstprogram, og derfor er det lettest og mest fejlsikkert både for os og dig som kunde.

Word

Når vi retter i Word, slår vi altid korrekturfunktionen til, medmindre du beder om andet. På den måde kan du nemt se, hvad vi har rettet, og du kan acceptere eller afvise rettelserne.

f7424616-2f0c-4560-a064-6a472188ab24Ændringer:
Når du får det rettede dokument fra os, så gå ind under fanen Gennemse/Review. Stil cursoren i dokumentet, og i fanen kan du klikke på Næste i boksen Ændringer, ved siden af Accepter- eller Afvis-knapperne. Så går cursoren automatisk til den første rettelse. Højreklik og vælg Accepter eller Afvis, eller brug knapperne Accepter eller Afvis oppe i fanen. Herefter går cursoren automatisk til den næste rettelse, og du kan igen vælge Accepter eller Afvis. Selvom det lyder lidt omstændeligt, går det ret hurtigt. Hvis du har kigget hele dokumentet igennem og er enig i alle rettelser, kan du også vælge at klikke på den lille pil under faneknappen Accepter og derefter vælge Accepter alle ændringer i dokumentet. Så bliver alle rettelser indføjet, og der er nu kun evt. kommentarer tilbage.

KommentarKommentarer:
At fjerne kommentarerne fungerer på samme måde: Stil cursoren i dokumentet, og i fanen kan du klikke på Næste under boksen Kommentarer. Så går cursoren automatisk til den første kommentar. Højreklik og vælg Slet kommentar, eller brug knappen Slet oppe i fanen. Herefter går cursoren automatisk til den næste kommentar, og du kan igen vælge at slette. Husk at slå Registrer ændringer fra, hvis du skal rette noget i teksten. Du kan også vælge at slette alle kommentarer på én gang: Klik på den lille pil under faneknappen Slet og vælg Slet alle kommentarer i dokumentet.

Adobe Acrobat/PDF

PDF er ikke et tekstredigeringsprogram som Word, så her kan vi ikke rette direkte i teksten. I stedet bruger vi markeringsværktøjet, så vi overstreger de/det forkerte ord, og så skriver vi i kommentarboksen, hvad der skal rettes. Du skal så overføre rettelserne til det program, filen er lavet i, fx InDesign.

I Adobe Acrobat Pro kan vi bruge korrekturværktøjet, så der fx kommer en rød streg over, hvis et ord skal slettes. Det kan dog være lidt svært at overskue, hvis man ikke er vant til at arbejde med det, så vi anbefaler markeringsværktøjet.

pdfMarkeringsværktøj:
I højre side af skærmbilledet kan du klikke på Kommentar/Comment, så kommer der en liste op med alle rettelserne. Stil dig på den første kommentar, og cursoren flytter sig dertil. Ret ændringen i det oprindelige dokument, og slet derefter kommentaren ved at klikke Delete eller højreklik og vælg Sæt status og derefter fx Afsluttet/ Completed. Du kan også vælge at skrive et svar, hvis du har et spørgsmål til rettelsen.

Korrekturværktøj:
Følg samme fremgangsmåde som ved markeringsværktøj – rettelserne ser så bare forskellige ud, fordi de bruger de klassiske korrekturtegn: Rød overstregning ved sletning, blå overstregning ved andet ord, blå ’trekant’ ved indsættelse af ord.

WordPress

I WordPress kan man ikke registrere rettelser, så her må du stole blindt på os. En god mulighed er at kopiere teksterne over i Word, så vi kan rette dem der i stedet, men vi kan som sagt godt rette i WordPress.

Hvis vi skal rette direkte i WordPress, retter vi kun ifølge retskrivningsreglerne, og hvis vi har spørgsmål eller kommentarer, skriver vi dem i et dokument for sig og sender til dig. Vi er meget rutinerede i at rette i WordPress, så vi laver ikke unoder.

InDesign

I nogle versioner af InDesign er der en korrekturfunktion, men typisk vil InDesign-rettelser foregå på samme måde som ved WordPress, hvor du altså ikke kan se, hvad vi har rettet, men må stole på os. Vi er meget vant til at arbejde i InDesign, både for magasiner og forlag.

Hvis du har nogen yderligere spørgsmål, er du naturligvis velkommen til at skrive eller ringe til os på kontakt@komma-streg.dk eller tlf. 2924 8379.